Cruise langs 8 landen: van Boekarest tot Passau
(Volzet)
DONAUCRUISE

Van 21 augustus tot 1 september 2023

Intro

Maak de mooiste wandeling in de geschiedenis met een muzikale toets

De Donau is een van de meest fascinerende stromen ter wereld. Hij is bijna 3000 km lang en doorkruist niet minder dan tien landen vooraleer hij via een uitgestrekte delta in de Zwarte Zee uitmondt. Deze fantastische tocht door Centraal-Europa is ook een tocht door de geschiedenis waar tal van volkeren, invloeden, kunststromingen en culturen zich met elkaar mengen. Van de Ottomaanse verovering in de 16e eeuw die eindigde aan de poorten van Wenen, tot de door de barok gesublimeerde contrareformatie, van de monumentale pracht van keizerin Maria Theresia tot het nationalistische pathos in de sezessionskunst, alles lijkt in de grootse stroombedding te zijn uitgevonden. De muziek, de architectuur, de schilderkunst… tot de smaak van de koffiehuizen en van de gebakjes die ermee gepaard gaan. De Donau heeft een weergaloze levenskunst in het leven geroepen. Wenen en Boedapest zijn daar als keizerlijke en koninklijke steden de mooiste voorbeelden van.

Naast de vele gevarieerde uitstappen, zijn er ook aan boord activiteiten en lezingen. U mag bijvoorbeeld rekenen op een gastspreker met een bijzondere kennis van de Europese geschiedenis en een gast met een bijzonder muzikaal talent. De Plus-begeleiders zorgen ervoor dat u kunt genieten van een zorgeloze reis.

Reisprogramma

Brussel – Boekarest- Giurgiu (Roemenië)

We vertrekken vanuit Brussel met een lijnvlucht richting Boekarest (met of zonder tussenlanding). Als het uurschema van de vluchten het toelaat, maken we een korte rondrit per bus door het centrum van de Roemeense hoofdstad. Vervolgens rijden we naar Giurgiu en stappen we aan boord van de Amadeus Silver II. We worden meteen getrakteerd op een welkomstdrankje gevolgd door een diner.

Roese (Bulgarije)

We meren aan in Roese. De stad was een van de belangrijkste steden van het Ottomaanse rijk. Vandaag is de stad vooral bekend om zijn prachtige gebouwen en u kunt er ook het geboortehuis van schrijver en Nobelprijs-winnaar Elias Canetti vinden. We trekken vanuit Roese op dagexcursie naar Veliko Tarnovo, de hoofdstad van het tweede Bulgaarse rijk. De stad biedt nog steeds een middeleeuwse aanblik, met huizen die over de smalle straatjes heen lijken te hangen. We zien de paleizen van de vroegere Bulgaarse keizers en van het Patriarchaat, de Patriarchale kathedraal, en ook een aantal administratieve en residentiële gebouwen, omgeven door dikke muren. We genieten van een lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we het dorp Arbanassi, vermaard om zijn kerken en kloosters met unieke muurschilderingen en iconen. In de Kerk van de Aartsengelen Michaël en Gabriël genieten we van orthodoxe liturgische muziek. We sluiten de avond af aan boord met een heerlijk diner.

Vidin (Bulgarije)

Tijdens de vaart richting Vidin is er een eerste lezing door Edward De Maesschalck. Kort na de middag legt het schip aan in Vidin, op de Bulgaarse oever van de Donau. Die stad is een van de oudste riviersteden van Bulgarije. De middeleeuwse huizen zijn bijzonder goed bewaard gebleven, alsook het fort Baba Vida. Vandaag is de stad vooral bekend om zijn wijnen. Na de lunch aan boord kunt u op eigen houtje de stad en het fort verkennen. Lunch en diner aan boord.

Boottocht langs de ‘IJzeren Poort’ (Servië)

Daar waar de Donau de natuurlijke grens vormt tussen Roemenië en Servië begint de smalle doorgang van de IJzeren Poort. Hier versmalt de Donau en stroomt hij tussen de hoge bergen en spectaculaire engten door. Na deze mooie passage mag u rekenen op een boeiende voordracht door Edward De Maesschalck. Lunch en diner aan boord.

Belgrado (Servië)

Na het ontbijt vertrekken we voor een rondleiding in Belgrado, de hoofdstad van Servië. Het historische centrum van Belgrado ligt tegen het Kalemegdan Park aan, met in het hart de straat Knez Mihailova. We ontdekken het Plein van de Republiek en de Sint-Savakathedraal, een van de grootste orthodoxe kerken van de wereld. Lunch aan boord. In de namiddag bent u vrij of kunt u deelnemen aan de facultatieve excursie naar het Koninklijk Paleis en het Tito-museum. Diner aan boord.

Vukovar (Kroatië) – Mohács (Hongarije)

‘s Ochtends aankomst in Vukovar. Die stad heeft enorm geleden tijdens de Balkanoorlog en de sporen zijn overal nog duidelijk merkbaar. Het bevolkingsaantal van de stad is gehalveerd. De stad werd de laatste jaren herbouwd, maar aan veel gebouwen is nog steeds de schade van de belegering te zien. Vanuit Vukovar kunt u deelnemen aan de facultatieve dagexcursie ‘Gezichten van Slavonië’. In de voormiddag zet de Amadeus Silver II zijn tocht voort naar Mohács in Hongarije, waar we tegen het eind van de namiddag aanmeren. Diner aan boord.

Boedapest (Hongarije)

Na het ontbijt volgt een stadsrondleiding met gids door Boedapest, de Koningin van de Donau. Deze stad is niet alleen het bruisende hart van Hongarije, maar ook een van de mooiste steden van Europa. Gezellige koffie huizen, rijke architectuur en Unesco-werelderfgoed wisselen elkaar af. In Pest zien we de Staatsopera, het Stadspark en het Heldenplein; aan de kant van Buda het Vissersbastion en de Burcht van Buda. We lunchen aan boord en in de namiddag kunt u de stad zelf verder ontdekken of kunt u deelnemen aan een facultatieve excursie: ‘De juwelen dan Boedapest’. Diner aan boord.

Bratislava (Slovakije)

Na de lunch vertrekken we voor een stadsrondleiding met gids door Bratislava, de hoofdstad van Slovakije. Pressburg was lange tijd een stad met een Duitse bevolking. In 1900 was het nog een tweetalig Duits-Hongaarstalige stad, momenteel is de voertaal Slowaaks. De goed bewaarde binnenstad van de Slowaakse hoofdstad charmeert. In het oude stadshart zijn enkele schilderachtige straten behouden gebleven. Hier bevindt zich de Michael-toren in barokstijl, die deel uitmaakt van de oude stadsmuur. De Martinsdom is de grootste kerk in de stad: hier werden eeuwenlang de koningen van Hongarije en Oostenrijk gekroond. Deze pittoreske stad is absoluut de moeite waard om te ontdekken. Na de rondleiding krijgt u wat vrije tijd om de stad verder te verkennen.

Wenen (Oostenrijk)

Na het ontbijt vertrekken we voor een rondleiding met gids door het prachtige Wenen. In deze levendige metropool gaan de overblijfselen van het keizerlijke verleden hand in hand met tegendraadse moderne architectuur. Het is een opvallend samenspel van prachtige oude gebouwen, parken, musea en… muziek! Hier hebben enkele grootmeesters zoals Beethoven, Mozart en Haydn geleefd en gewerkt. Op cultureel vlak steekt Wenen dan ook ver boven elke Europese stad uit. Heel wat elementen in het straatbeeld verwijzen naar de rijke muziekgeschiedenis van de stad. We ontdekken de voornaamste monumenten van de stad: de befaamde Ring met de Opera en Hofburg, de straatjes van het centrum en de Stephansdom. Lunch aan boord. In de namiddag kunt u zelf de stad verkennen of kunt u deelnemen aan de facultatieve excursie naar het Schönbrunn Paleis of naar het Belvedere Museum. Diner aan boord. Facultatief kunt u ook ’s avonds een klassiek concert boeken.

Melk (Oostenrijk)

‘s Morgens varen we door de adembenemende landschappen van de Wachau, een heuvelachtige streek waar de meanders van de Donau een groene bergengte vormen. ’s Ochtends kunt u een lezing van Edward De Maesschalck bijwonen. Lunch aan boord. In de namiddag staat een bezoek aan de abdij van Melk op het programma. De wereldberoemde abdij van Melk is een van de mooiste voorbeelden van de barokke architectuur uit de periode van de contrareformatie. De abdij maakt deel uit van het Unesco-werelderfgoed. Na een uitgebreid bezoek aan de abdij volgt een niet te missen wijndegustatie.

Linz (Oostenrijk)

Na het ontbijt vertrekken we met een gids voor een bezichtiging van Linz. De oude stad leent zich perfect tot een wandeling door de idyllische straatjes en langs tal van historische gebouwen. Het belangrijkste plein van de stad ligt aan de oever van de Donau. Op dit plein bevinden zich het stadhuis, het Ursulinenhof-klooster en het ‘Landhaus’, waar het parlement is gevestigd. Met de Martinskerk bezit Linz de oudste kerk van Oostenrijk. Vergeet ook niet te proeven van de beroemde Linzer Torte, want daarmee is uw bezoek aan Linz af! ’s Middags hebben we een lunch aan boord en in de namiddag kunt u de stad zelf verder ontdekken of deelnemen aan een van de facultatieve excursies. Tot slot beëindigen we deze fantastische reis met een afscheidsdiner aan boord van de Amadeus Silver II.

Passau – München (Duitsland) – Zaventem

’s Ochtends ontschepen we in Passau, in de Duitse deelstaat Beieren. We verlaten ons schip en verkennen deze interessante stad. 600 jaar lang was de stad een zelfstandig bisschoppelijk vorstendom. In Passau komen drie rivieren bijeen, de Donau, de Inn en de Ilz, waardoor de stad ook wel de ’Drierivierenstad’ wordt genoemd. Het barokke stadsbeeld met zijn mooie torens, pleinen, bruggen en straatjes is het werk van de Italiaanse barokmeesters uit de 17e eeuw. Midden in het oude centrum staat de Italiaans-barokke dom St. Stephan, waar het grootste kerkorgel ter wereld weerklinkt. Hoog boven de rivieren tronen het imposante burchtcomplex Veste Oberhaus en de bedevaartskerk Maria Hilf. Vrije lunch in de stad. In de namiddag vertrekken we naar de luchthaven van München en nemen we een lijnvlucht naar Brussel (met of zonder tussenlanding).

De volgorde van de bezoeken kan veranderen afhankelijk van de uurtabellen van de vluchten of van de boottochten of omwille van technische voorschriften. Volgens de weersverwachtingen kan een aanlegplaats worden afgeschaft of vervangen. Deze beslissing wordt uitsluitend genomen door de commandant, die steeds een gunstige oplossing tracht te vinden voor de passagiers.

Optionele excursies

Opgelet: de facultatieve excursies kunnen voor het vertrek worden gereserveerd of aan boord worden aangekocht. Ze vinden slechts plaats als er minimaal 30 personen per excursie hebben ingetekend

DAG 5 | BELGRADO (SERVIË)

HET KONINKLIJK PALEIS IN BELGRADO EN HET TITOMUSEUM (HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: € 50

Het paleis van de Karadjordjevic-dynastie ligt in de chique wijk Dedinje en bestaat uit twee majestueuze gebouwen: het Koninklijk Paleis en het Witte Paleis. Bezoek van het Koninklijk Paleis met zijn marmeren interieur, bibliotheek, rijkelijk versierde salons en receptiezaal, en de Koninklijke Kapel. Bij het Museum van Joegoslavië bezoeken we als afsluiter van deze excursie het mausoleum van Tito, de vroegere president van het land.

DAG 6 | VUKOVAR (KROATIË) – MOHÁCS (HONGARIJE)

GEZICHTEN VAN SLAVONIË (VOLLEDIGE DAG)

 • Prijs per persoon: € 95

In het noordoosten onthult de regio Slavonië een weinig bekend gezicht van Kroatië, landelijk en wild. ’s Ochtends vertrekken we voor een wandeltocht door Vukovar, helaas bekend geworden door de belegering tijdens de Joegoslavische oorlog. Nadien rijden we door naar het natuurpark Kopacki Rit. Dit park, een juweel van Slavonië, herbergt een van de grootste moerassen van Europa. Met een oppervlakte van 238 hectare vormt het een inlandse delta met prachtige bossen, kanalen en meren. We ontdekken het park met een kleine boot. Vervolgens gaan we naar Karanac, in het hart van de Baranja, voor de lunch en een tijdloze ervaring. In de namiddag bezoeken we Osijek, de hoofdstad van Slavonië. Terugkeer en inscheping in Mohács, Hongarije.

DAG 7 | BOEDAPEST (HONGARIJE)

DE JUWELEN VAN BOEDAPEST (HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: € 70

Bezoek aan de nationale opera in neorenaissancestijl. Het pand werd van 1875 tot 1884 gebouwd door Miklos Ybl en is een van de meest prestigieuze operagebouwen van Europa. Binnenin treffen we een weelderige omgeving aan met een eretrap, unieke lampen en luchters, beeldhouwwerken en muurschilderingen. Vervolgens wordt het Parlement bezocht. Majestueus gelegen aan de oever van de Donau, in neogotische stijl, is het een van de symbolen van Boedapest. De bouw ervan begon in 1885 en duurde 17 jaar. Let wel: het Parlement kan zonder voorafgaande kennisgeving worden gesloten. Deze tour moet voor vertrek worden geboekt, onder voorbehoud van beschikbaarheid.

DAG 9 | WENEN (OOSTENRIJK)

WEENSE JUGENDSTIL EN HET BELVEDERE MUSEUM (HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: € 60

In de jaren 1900 werd Wenen gekenmerkt door de art nouveau. De tour begint met een bezoek aan onder meer de Postbank, het Museum voor Toegepaste Kunst, het Medaillonhuis en het Majolicahuis. We aanschouwen de Secession, een modern tentoonstellingsgebouw dat kenmerkend is voor de art-nouveaustijl. Het Belvedere Museum, een prachtig barok kasteel en de hoofdverblijfplaats van Franz-Ferdinand aan het einde van de 19e eeuw, herbergt de mooiste collectie Oostenrijkse kunst van de middeleeuwen, via de barok, tot de hedendaagse kunst. Weet dat hier ‘s werelds grootste collectie werken van Gustav Klimt tentoongesteld is.

DAG 9 | WENEN (OOSTENRIJK)

SCHÖNBRUNN (HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: € 65

Bezoek het prachtige kasteel van Schönbrunn met zijn statige kamers en wandel in de tuinen van het Weense ‘Versailles’, zomerresidentie van de Habsburgers.

DAG 9 | WENEN (OOSTENRIJK)

KLASSIEK CONCERT (‘S AVONDS)

 • Prijs per persoon: € 80

In een prachtig paleis speelt een van de meest befaamde Weense orkesten de mooiste composities van walskoning Johann Strauss en bekende werken van Mozart. Virtuoze musici, uitstekende operazangers en schitterende balletdansers verlenen alle Weense charme aan deze avond.

DAG 11 | CESKÝ KRUMLOV (TSJECHIË)

(HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: € 80

Vertrek in de namiddag naar Tsjechië voor een bezoek aan Ceský Krumlov, een van de mooiste steden van Bohemen, gelegen in een bocht van de Moldau. De stad werd perfect gerestaureerd en is werelderfgoed. We bezoeken ook het museum van het kasteel. Terug naar het schip in de late namiddag.

DAG 11 | CESKÝ KRUMLOV (TSJECHIË)

HERDENKINGSPLAATS VAN MAUTHAUSEN (HALVE DAG)

 • Prijs per persoon: €60

Bezoek aan het memorial van Mauthausen. Tussen 1938 en 1945 werden zo’n 190.000 mensen uit heel Europa gedeporteerd naar dit werkkamp, een van de grootste tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Gasten aan boord

Edward De Maesschalck

Edward De Maesschalck (°Leuven, 1946) is doctor in de geschiedenis (Leuven, 1977) en auteur van historische boeken. Eerst assistent aan de universiteit van Leuven, verhuisde hij in 1979 naar de VRT, waar hij tot 2010 werkte als programmamaker en interviewer, later als programma-adviseur bij Canvas. Sinds 2008 verscheen van zijn hand een reeks opeenvolgende boeken over de geschiedenis van de Nederlanden vanaf de oorsprong tot 1815 (De graven van Vlaanderen, De Bourgondische Vorsten, Oranje tegen Spanje, Het strijd toneel van Europa).

Marc Erkens

Marc Erkens studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen en werkte vervolgens zijn hele actieve leven aan de hogeschool LUCA School of Arts in Leuven – het voormalige Lemmens-instituut. Hij was er docent, opleidingshoofd en departementshoofd. Hij is bekend via zijn bijdragen over klassieke muziek in het Canvas-programma ‘Culture Club’ en als commentator tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd piano. Als rasverteller-pianist geeft hij voorstellingen waarin hij de muziek dichter bij de mensen brengt. Hij vertelt over (klassieke) muziek en speelt ze ook op piano. Hij doet dat met evenveel historische achtergrond als humoristische ondertoon. Met zijn aanstekelijke enthousiasme vertelt hij het verhaal achter de muziek. In 2019 verscheen bij Lannoo zijn boek Als muziek (…spreekt…).

Schip

 M/S AMADEUS SILVER II

De M/S Amadeus Silver II is een van de meest comfortabele en elegante schepen op de Donau. Het beschikt over de nieuwste technieken en faciliteiten, werkelijk een drijvend luxehotel. Het schip heeft alles aan boord om er een onvergetelijke reis van te maken.

De gemeenschappelijke ruimtes

Op het Zonnedek staan ligstoelen. Vooraan op het Panoramadek vindt u een loungebar waar u heerlijk kunt relaxen. In het verlengde van de bar ligt het River Terrace waar gasten beschut zijn tegen de wind tijdens het varen. Aan de ingang van de salon kunt u in het intieme Café Vienna genieten van Weense specialiteiten tijdens een fijnproeversmoment (tegen betaling). Achteraan het schip ligt de Amadeus Club, een gemoedelijke salon met bibliotheek. Op het Hoofddek hebt u vrije toegang tot de fitnessruimte. Er is ook een boetiek en kapsalon aan boord en u kunt zelfs genieten van een heerlijke massage (tegen betaling). Er is gratis wifi aan boord. Alle maaltijden worden geserveerd in het elegante Panorama restaurant. Het ontbijt wordt geserveerd in buffet-vorm. Lunch en diner worden opgediend aan stijlvol gedekte tafels. U kunt dan kiezen uit een uitgebreide menukaart met aangepaste wijnen, water, thee of koffie.

De kajuiten

Alle kajuiten zijn buitenkajuiten die verdeeld liggen over drie dekken en bereikbaar zijn met een lift. Ze zijn modern en comfortabel ingericht met twee bedden die samen een tweepersoonsbed kunnen vormen, en verfijnd gedecoreerd in warme tinten. Op het Hoofddek hebben de Comfort-kajuiten met een oppervlakte van 16 m² een hoge patrijspoort (die niet open kan). Op het Bovendek en Panoramadek beschikken de 17,5 m² ruime Deluxe-kajuiten over een groot schuifraam. Het Panoramadek biedt ook ruimte aan 12 Junior Suites van 26,4 m², met een sofa en een privébalkon. Alle kajuiten zijn voorzien van een badkamer met douche, tv, airco, telefoon, haardroger en kluis. De kajuiten op het Bovendek en Panoramadek beschikken bovendien over een minibar.

Prijzen

KajuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Comfort Hoog VensterHoofddek16€ 3.075€ 4.815
Deluxe SchuifraamBovendek17,5€ 3.460€ 5.420
Deluxe SchuifraamPanoramadek17,5€ 3.655€ 5.730
Junior Suite BalkonPanoramadek26,4€ 4.075€ 6.395

INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Lijnvluchten Brussel/Boekarest en München/Brussel in economyclass met of zonder tussenstop (Brussels Airlines, Lufthansa, Swiss International Airlines)
 • Luchthaventaksen (€ 150 p.p. op vandaag) en haven taksen (€ 66 p.p. op vandaag), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Alle transfers zoals vermeld in het programma
 • Het verblijf in een tweepersoonskajuit aan boord in de gekozen categorie
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot en met het ontbijt op dag 12
 • Drankjes aan boord van de Amadeus Silver II bij alle maaltijden: water, thee, koffie en lokale wijnen
 • 8 begeleide excursies zoals beschreven in het dag-tot-dag-programma
 • Tijdens de excursies kunt u gebruikmaken van headsets, zodat u perfect de uitleg van de gidsen begrijpt. Op de eerste en laatste dag wordt er geen gebruik gemaakt van de headsets
 • Nederlandstalige gidsen tijdens de excursies, indien op een bepaalde aanlegplaats niet beschikbaar, Engelstalig
 • Plus-gastspreker en Plus-muzikant
 • Begeleiding door een Plus-cruiseteam
 • Een ervaren cruisedirecteur

NIET INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Andere dranken dan die vermeld zijn
 • Fooien voor het boordpersoneel (€5 à €7 per dag/persoon aanbevolen)
 • Fooien voor gidsen en chauffeurs tijdens de excursies (volgens eigen tevredenheid)
 • De optionele excursies
 • Verzekeringen (annulatie, bijstand en repatriëring)

FORMALITEITEN VOOR DEELNEMERS MET BELGISCHE EN NEDERLANDSE NATIONALITEIT

Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort

TECHNISCHE KENMERKEN

Lengte: 135 m – Breedte: 11,40 m – Diepgang: 1,45 m – Capaciteit: 168 passagiers – Bemanning: 46 leden – Kajuiten: 84 verdeeld over 3 dekken – Voltage: 220 V – Munteenheden aan boord: euro en kredietkaart – Bouwjaar: 2015

Brochure

Download hier uw digitale brochure

Optieformulier

Contact

Voor boekingen

info@rivagesdumonde.be
028997541

 

Contact metplusopreis.be

info@metplusopreis.be

Ik wil gecontacteerd worden door onze boekingspartner Rivages du Monde.