EXTRA DATUM – Van Porto naar Salamanca
MET PLUS NAAR DE DOURO

Van 15 tot 22 september 2024

Intro

Langs de gouden rivier van Porto naar Salamanca en terug

De Douro is zo’n 897 km lang en baant zich een weg langs ruwe en spectaculaire landschappen. De ‘gouden rivier’ ontspringt in het Spaanse hoogland op 2.060 meter en mondt uit in de Atlantische Oceaan bij Porto. De bakermat van de portowijn! Onderweg heeft de rivier in het bergachtige noorden van Portugal een dal uitgeslepen met granieten hellingen. Langs de steile oevers klimmen terrassen tot de top van de heuvels, het meesterwerk van geploeter van generaties landarbeiders. Deze regio is ideaal om per schip te verkennen. Laat u betoveren door het adembenemend mooie landschap in de Dourovallei. En ontdek zelf waarom dit natuurgebied een plaats heeft veroverd op de lijst van Unesco-werelderfgoed. Loop in de voetsporen van bedevaarders, laat u onderdompelen in het verleden van deze voormalige koloniale grootmachten en de zuiderse levenskunst en geniet van talrijke activiteiten en lezingen aan boord. Tijdens de riviercruise maakt u ook een stop in Salamanca, de mooiste stad van Spanje.

TROEVEN

 • Luxeschip met veel balkonkajuiten
 • In Porto ligt het schip aangemeerd in het centrum!
 • Alle excursies inbegrepen
 • Volpension met alle dranken tijdens de maaltijden inbegrepen
 • Diner op een prachtige quinta
 • Eigen cruisedirecteur en Plus-cruiseteam aan boord
 • Voordrachten en fadoavond aan boord

Reisprogramma

Brussel – Porto

Met een lijnvlucht vertrekt u vanuit Brussel naar Porto. Na aankomst wordt u naar het schip in de haven Vila Nova de Gaia gebracht waar u aan boord stapt van de M/S Queen Isabel. ‘s Avonds wordt u verwelkomd aan boord met een cocktail en een diner. Bem-vindo em Portugal!

Régua – Casa De Mateus – Pinhão

‘s Ochtends vaart de M/S Queen Isabel vanuit Porto door de Dourovallei langs pittoreske witte dorpjes die verscholen liggen tussen de olijf-, wijn- en boomgaarden. Laat de indrukwekkende landschappen aan u voorbijglijden. Lunch is voorzien aan boord. Kort na de middag meren we aan in Régua, de poort tot de wijnregio Alto Douro (Hoge Douro), gevormd door duizenden jaren wijnbouw. Deze stad midden in de vallei was het hart van de wijnhandel in de 13e eeuw. We bezoeken er het moderne museum van de Douro, gelegen in een oud magazijn. Het museum wil het erfgoed van de wijngebieden langs de bovenloop van de Douro, die opgenomen zijn als Unesco-werelderfgoed, beschermen en promoten. Van hier vertrekken we richting Casa de Mateus. We krijgen een rondleiding in dit elegante landhuis uit de 18e eeuw, een echte parel van barokkunst. Ontdek in het interieur de rijkbewerkte kastanjehouten plafonds, de meubels uit verschillende tijdperken en schilderijen uit de 17e en 18e eeuw. Ook de tuinen zijn wondermooi. Met lanen vol bloemen, exotische planten en een tunnel van cipressen vormen ze een subliem voorbeeld van landschapskunst. De vijver, waarin het prachtige gebouw wordt weerspiegeld, vormt op dat vlak de kers op de taart. De avond brengen we door in Quinta da Avessada. Dit familiale wijndomein produceert al meer dan 160 jaar de vermaarde moscatelwijn. Quinta da Avessada ligt op 600 meter hoogte en biedt een uitzonderlijk uitzicht op de Douro. Na een muzikaal aperitiefje ontdekken we samen met de eigenaar het domein, waar we ook genieten van een heerlijk diner. Daarna keren we terug naar het schip in Pinhão. Overnachting aan wal.

Barca D’alva – Castelo Rodrigo

In de voormiddag vaart het schip naar Barca d’Alva, gelegen aan de Spaanse grens. De stuwdammen onderweg regelen het stroomgebied en produceren een groot deel van de hydro-elektriciteit die in Portugal wordt verbruikt. Na de lunch aan boord, vertrekt u in de namiddag naar Castelo Rodrigo. Op de heuveltop domineert het middeleeuwse dorp de hoogvlakte, die zich uitstrekt over Spanje in het oosten en de diepe Dourovallei in het noorden. Castelo Rodrigo draagt de sporen van enkele territoriale conflicten met zich mee. U voelt nog steeds de sfeer van de joodse gemeenschap die er tijdens de inquisitie in alle rust samenleefde met de christelijke gemeenschap. Wandel door de smalle, steile straatjes van het dorp, met zijn 16e-eeuwse huizen met prachtige gevels in manuelstijl, de Portugese laatgotische stijl. U bezoekt de ruïnes van het kasteel en de kerk Igreja do Reclamador. ’s Avonds wordt u uitgenodigd op het galadiner van de kapitein.

Barca D’alva – Salamanca (Spanje)

Op naar Spanje! Na het ontbijt vertrekt u met de bus voor een daguitstap naar Salamanca. Deze ‘Gouden Stad’ is dankzij haar rijkversierde gebouwen niet voor niets erkend als Unesco-werelderfgoed. U maakt een panoramische stadsrondrit langs onder meer de Plaza Mayor, een van de mooiste monumentale pleinen van Spanje, die omringd wordt door barokke paleizen van glimmend zandsteen. In deze studentenstad mag een bezoek aan de universiteit niet ontbreken. De stad telt twee kathedralen. U bezoekt de Nieuwe Kathedraal, gebouwd tussen de 16e en 18e eeuw en een prachtige mix van gotiek, renaissance en barok. De gevel is fantasierijk afgewerkt met fijn snijwerk en figuren uit steen. Lunch met lokale specialiteiten is voorzien in een restaurant in de stad. In de namiddag kunt u genieten van wat vrije tijd. Flaneer door de smalle straatjes van deze historische parel. In de late namiddag keren we terug naar het schip, waarna we onze reis voortzetten richting Pocinho. Diner is voorzien aan boord.

Pocinho – Lamego – Régua

In de voormiddag vaart de M/S Queen Isabel verder door de prachtige Dourovallei, langs unieke landschappen met wijngaarden op elk mogelijk plekje langs de bergflanken. Lunch aan boord. Daarna bezoeken we een quinta (wijndomein) en proeven we enkele lokale toppers in een sublieme omgeving. Vervolgens rijden we met de autocar naar Lamego, een van de meest historische steden van de Dourovallei, waar in 1143 de soevereiniteit van Afonso Henriques werd erkend. De stad ligt vlak bij het dal in een groen heuvellandschap met wijngaarden en maïsvelden. We bezoeken de indrukwekkende kathedraal uit de 12e eeuw, die in de loop der eeuwen vele malen werd verbouwd en daardoor vandaag een bijzonder eclectisch geheel van stijlen laat zien. Daarna staat een bezoek aan het museum van Lamego op het programma. In het voormalige bisschoppelijk paleis uit de 18e eeuw ontdekt u een collectie beeldhouwwerken, schilderijen en wandtapijten van onschatbare waarde. Folkloristische voorstelling aan boord.

Régua – Porto

In de voormiddag vaart de M/S Queen Isabel naar Vila Nova de Gaia in Porto. Lunch is voorzien aan boord. In de namiddag vertrekt u met de bus naar Porto voor een stadsbezoek. Het fraai gerestaureerde historische centrum prijkt sinds 1996 op de lijst van Unesco-werelderfgoed. De op een na grootste stad van Portugal is een lust voor het oog: met een doolhof van straatjes, kleurrijke vissershuisjes, azulejos, bloemrijke balkons en winkelstraten. De huizen liggen als het ware tegen de steile oevers van de Douro geplakt, die hier zijn lange weg door Spanje en Portugal beëindigt. De iconische dubbeldeksbrug (Ponte D. Luís) is ontworpen door het Belgische bedrijf Willebroeck. Ingenieur Théophile Seyrig was een leerling van Gustave Eiffel. Op de hoogste heuvel van de oude binnenstad bezoekt u de kathedraal Sé. Vanop het plein hebt u een prachtig uitzicht op de rivier en de daken van de stad. Deze romaanse vestingkerk uit de 12e eeuw werd herbouwd in de 17e en 18e eeuw, maar is toch een van de oudste monumenten van de stad. De kapel van het Heilig Sacrament, die uitgeeft op de linkerzijde van het dwarsschip, herbergt een prachtig altaar met een gebeiteld zilveren altaarstuk. Niet ver daarvandaan ontdekken we in het stationsgebouw uit begin 19e eeuw meer dan 20.000 tegeltjes die de geschiedenis van Portugal uit de doeken doen. Daarna brengen we een bezoek aan Palácio da Bolsa. Het Beurspaleis werd in 1842 gebouwd in neoklassieke stijl. De rijkgedecoreerde zalen maken duidelijk dat de handel een belangrijke rol speelde in het Porto van de 19e eeuw. Het hoogtepunt is de Arabische Zaal (Salão Árabe), die is ontworpen naar het voorbeeld van het Alhambra in Granada. De uitbundige Moorse versieringen zijn zonder meer indrukwekkend. ‘s Avonds na het diner kunt u genieten van een fadoavond aan boord.

Porto – Braga – Guimarães

In de voormiddag vertrekt u met de autocar naar Braga. De stad, die haar bijnaam ‘Rome van Portugal’ dankt aan haar grote aantal kerken, heeft een rijk architecturaal en historisch verleden. Ook vandaag is Braga nog altijd een van de belangrijkste religieuze centra van het land. Net buiten de stad ligt het Santuário do Bom Jesus do Monte. De grote trap die naar de top leidt, telt 17 terrassen, elk versierd met symbolische fonteinen, allegorische standbeelden en barokdecoraties. Het monumentale geheel biedt een prachtig uitzicht op de stad en haar omgeving. Tijdens een wandeling door het oude centrum bewonderen we de vele kerken en historische gebouwen en brengen we een bezoek aan de kathedraal Sé. Het religieuze bouwwerk dateert uit de 12e eeuw en is niet alleen hét symbool van de stad, maar ook de oudste kathedraal van het land. We lunchen in een restaurant. In de namiddag bezoeken we Guimarães, ten noordwesten van Porto en de geboortestad van de eerste koning van Portugal, Afonso Henriques. De stad speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheid van het land en fungeerde als eerste hoofdstad. Ontdek het voorbeeldig gerenoveerde middeleeuwse stadscentrum met een bijzondere architecturale homogeniteit. Een wirwar van straatjes verbindt de pleinen met elkaar, waaromheen oude huizen van graniet staan. Het plein Largo da Oliveira, of Olijfboomplein, is een opmerkelijk goed bewaard middeleeuws complex. Bezoek het paleis van de hertogen van Bragança, waarvan de architectuur doet denken aan de kastelen van Bourgogne. Terugkeer naar het schip in Porto en overnachting aan wal.

Porto – Brussel

Tijd om uw koffers opnieuw in te pakken. We ontschepen na het ontbijt. Vanuit Porto wordt u naar de luchthaven gevoerd en met een lijnvlucht (met of zonder tussenlanding) vliegt u terug naar Brussel.

De volgorde van de bezoeken kan gewijzigd worden naargelang de vluchturen, vaarroute of technische specificaties. Door weersomstandigheden kan een aanlegplaats geannuleerd of vervangen worden: dit kan enkel beslist worden door de kapitein die altijd een oplossing zal zoeken zo voordelig mogelijk voor de passagiers.

Optionele verlenging

Na een stop in de oude universiteitsstad Coimbra ontdekt u Lissabon, de populaire en elegante Portugese hoofdstad met een glorieus maritiem verleden. Net als Rome is Lissabon gebouwd op zeven heuvels. De oude pittoreske buurten met gezellige, fleurige boetieks en veel leuke cafeetjes en terrassen schommelen tussen traditie en modernisme.

Porto – Coimbra – Lissabon

Na de ontscheping ’s morgens vertrekt u per autocar richting Lissabon. Onderweg houden we halt in het middeleeuwse centrum van Coimbra met zijn vele typische straatjes. Na de lunch bezoekt u de romaanse kathedraal en de universiteit, met haar imposante barokke bibliotheek. Daarna zetten we koers naar Lissabon, waar u dineert en overnacht in een viersterrenhotel.

Lissabon

We starten de dag met een rit per autocar naar de hooggelegen wijk rond het omwalde kasteel, waar we een schitterend uitzicht hebben over de stad. Daarna wandelen we in de oudste volkswijk Alfama, met smalle straatjes, kronkelige trappen en betegelde gevels. Het plein Marquês de Pombal vormt een grens tussen het moderne en oude stadsgedeelte. Via de Vrijheidslaan zakken we af naar het hart van de benedenstad. Ontdek het plein Rossio, het kloppende hart van de stad met het nationaal theater. Kenmerkend voor de stad is de ijzeren lift, Elevador de Santa Justa, van 45 meter hoog die de benedenstad Baixa verbindt met de bovenstad Bairro Alto. De lift is gebouwd door een leerling van Gustave Eiffel. Na de aardbeving in 1755 werd de Baixabuurt helemaal heropgebouwd en zo werd Lissabon de modernste stad van die tijd. Het grote omércio-plein, dat uitgeeft op de Taag, spant de kroon van het project. Na de lunch in een restaurant geniet u van een vrije namiddag. ’s Avonds diner in een restaurant en overnachting in het hotel.

Lissabon – Brussel

In de voormiddag bezoeken we Belém, waar u de sfeer van de ontdekkingsreizen in de 16e eeuw proeft. We houden halt bij de Belém-toren en aan het monument voor de Portugese ontdekkingsreizigers. Daarna bezoeken we het Hiëronymietenklooster dat prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst. Het klooster wordt beschouwd als het beste meesterwerk in manuelstijl. Daarna bezoekt u het moderne stadsdeel met het ‘Park der Naties’ gebouwd ter gelegenheid van de Expo 98. De site telt een aantal belangrijke monumenten zoals de Vasco da Gama-toren, het Oceanarium en het station Do Oriente. Vandaag is het een van de favoriete wandelplekjes van de inwoners van Lissabon met tal van restaurants en bars. Met de kabelbaan gaat u over de Taag naar de voet van de Vasco da Gama-toren. U luncht in het restaurant. Daarna brengt een transfer u naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Brussel.

Prijs in euro per persoon
(alle taksen inbegrepen)

Dubbele bezetting Individuele bezetting
€995 p.p. €1.300 p.p.

Inbregrepen in deze prijs

 • Transfer Porto/Lissabon via Coimbra met de autocar (met airco)
 • Supplement voor de terugvlucht vanaf Lissabon
 • Logies in een viersterrenhotel in Lissabon op basis van een tweepersoonskamer (2 nachten)
 • Bezoeken zoals omschreven in het programma met een lokale gids
 • Volpension vanaf de lunch op dag 1 tot de lunch op dag 3
 • Dranken bij de maaltijden (water, wijn of frisdrank en koffie)

Niet inbegrepen in de prijs

 • Andere dranken dan hierboven vermeld
 • Fooien
 • Persoonlijke uitgaven

Vertrek gegarandeerd vanaf 10 deelnemers.

Gastspreker

Jan van den Berghe

Jan van den Berghe studeerde Germaanse filologie (Engels en Scandinavische talen) aan de Rijksuniversiteit Gent. Hij was journalist voor diverse bladen en eindredacteur voor onder meer Royalty, Histories en Kwesties. Met succes publiceerde hij ook verschillende boeken over Europese vorsten-huizen. Op de Plus-cruises ontpopte hij zich tot een gewaardeerd causeur.

Schip

M/S QUEEN ISABEL

De M/S Queen Isabel is een luxueus en elegant schip met plaats voor 118 passagiers. Geniet in alle comfort van een schitterende vaart op de Douro in combinatie met de Portugese levenskunst. Het schip beschikt over luxueuze en prachtig ingerichte kajuiten, een excellente service en een uitstekende keuken. Er is geen betere manier om het noorden van Portugal te ontdekken!

De gemeenschappelijke ruimtes

De M/S Queen Isabel is een drijvend luxehotel. Geniet volop tijdens het varen op het Zonnedek, met de vele ligstoelen en een zwembad met tegenstroom. Alle activiteiten gaan door in de gezellige bar/salon met comfortabele zetels, vooraan op het schip. Op datzelfde dek is ook een kleine souvenirwinkel gelegen. Op het Bovendek bevindt zich het smaakvol ingerichte restaurant met een uitstekende keuken. Tijdens de maaltijden zijn alle dranken inbegrepen. De verfijnde maaltijden, geserveerd in één enkele dienst, aan mooi gedekte tafels, dragen bij tot de gezellige sfeer aan boord. De hele dag door kunnen passagiers genieten van koffie en/of thee. Op het Hoofddek bevinden zich de fitnessruimte (vrije toegang) en een massagesalon (betalend). Vanaf het Hoofddek tot het Panoramadek kunt u ook gebruikmaken van een lift.

De kajuiten

Alle 59 kajuiten op het schip zijn buitenkajuiten en zijn verdeeld over 3 dekken. Op het Hoofddek hebben de 16 Comfort-kajuiten een oppervlakte van 15 m² en is het raam iets kleiner (hoog venster dat niet geopend kan worden). Op het Bovendek bevinden zich 23 Deluxe-kajuiten van 15 m², met een groot schuifraam. Op het Panoramadek beschikken alle kajuiten over een privébalkon met tafel en stoelen: 18 Deluxe-kajuiten met een oppervlakte van 20 m², en 2 Suites met een oppervlakte van 30 m². De suites hebben ook een apart salon. Alle kajuiten zijn uitgerust met 2 aparte bedden die samen of uit elkaar gezet kunnen worden, individueel regelbare airconditioning, televisie, haardroger, kluis, douche en toilet.

Prijzen p.p.

KajuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Comfort Raam AchteraanHoofddek15€ 2.745€ 4.392
Comfort RaamHoofddek15€ 3.045€ 4.872
Deluxe SchuifraamBovendek15€ 3.505€ 5.608
Deluxe BalkonPanoramadek20€ 3.810€ 6.096
Junior Suite BalkonPanoramadek30€ 4.725€ 7.560

INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Lijnvluchten Brussel/Porto/Brussel (Brussels Airlines, TAP,…) in economyclass
 • De momenteel geldende luchthaventaksen (€ 110 p.p. op vandaag) en haventaks (€ 80 p.p. op vandaag), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Transfer luchthaven/schip/luchthaven
 • Schip exclusief gecharterd voor Plus-reizigers
 • 7 overnachtingen aan boord van Queen Isabel in de gekozen categorie en kajuit
 • Volpension vanaf het avondmaal op dag 1 tot aan het ontbijt op de laatste dag
 • Wijn, bier, water, softdrinks en koffie/thee inbegrepen bij alle maaltijden aan boord (lunch en diner)
 • Alle excursies zoals beschreven in het dag-tot-dag-programma met lokale gids
 • Nederlandstalige gidsen tijdens de excursies, indien op een bepaalde aanlegplaats niet beschikbaar, Engelstalig
 • Gebruik van audiosysteem tijdens de excursies
 • Activiteiten aan boord: lezingen over Portugal, folkloreshow en speciale fadoshow
 • Galadiner van de kapitein
 • Diner in een prachtig wijnlandgoed, in het hart van de wijnstreek, dranken inbegrepen
 • Begeleiding door een Plus-cruiseteam
 • Ervaren cruisedirecteur
 • Bagagedragers voor de cruise

NIET INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Andere dranken dan diegene die zijn vermeld
 • Fooien voor het personeel aan boord van de M/S Queen Isabel (€ 10 per persoon/dag)
 • Fooien voor gidsen en chauffeurs tijdens uitstappen (volgens eigen appreciatie)
 • Verzekeringen

FORMALITEITEN VOOR DEELNEMERS MET BELGISCHE EN NEDERLANDSE NATIONALITEIT

Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort

TECHNISCHE KENMERKEN

Lengte: 79 m – Breedte: 11,40 m – Capaciteit: 118 passagiers – Bemanning: 33 leden – Kajuiten: 59 verdeeld over 3 dekken – Max. snelheid: 12 knopen – Bouwjaar: 2013 – Rederij: Douro Azul

Brochure

Download hier uw digitale brochure

Optieformulier

Contact

Voor boekingen

info@rivagesdumonde.be
028997541

 

Contact metplusopreis.be

info@metplusopreis.be

Ik wil gecontacteerd worden door onze boekingspartner Rivages du Monde.