Mekongcruise Plus
Van Saigon tot Siem Reap
Van 21 januari tot 3 februari 2025

Intro

De betovering van de koninklijke rivier

14 dagen lang dompelt Plus Magazine u onder in de Cambodjaanse en Vietnamese cultuur. Ontdek de prachtige tempels van Angkor, het Koninklijk Paleis in Phnom Penh, de Franse koloniale architectuur in Wat Phnom, het Chinese huis in Sa Dec en zoveel meer.

Geniet van de kleurrijke markten, van een diner met traditionele Khmer-dansen en van de overheerlijke Aziatische keuken. Het wordt een onvergetelijke reis langs de oevers van de betoverende Mekong. Met Plus op reis verwelkomt u aan boord van de R/V La Marguerite, een stijlvol schip dat plaats biedt aan maximaal 92 passagiers. Er is een prachtig panoramisch restaurant en een elegante loungebar. Op het Zonnedek zijn er ligstoelen en een klein zwembad beschikbaar, naast een fitnessruimte en twee massagesalons. De voortreffelijke keuken zorgt ervoor dat deze reis helemaal af is.

Dit schip is volledig gereserveerd voor Plus-lezers met een programma op maat. Naast de vele gevarieerde uitstappen zijn er aan boord ook activiteiten en lezingen. U mag ook rekenen op twee gastsprekers met een uitzonderlijke kijk op Azië. Plus-begeleiders zorgen ervoor dat u kan genieten van een zorgeloze reis met een bijzondere toets.

Reisprogramma

Brussel – Saigon

Lijnvlucht naar Saigon met tussenstop. (Bij de publicatie van deze brochure zijn de vluchtgegevens nog niet bekend. Wij proberen zoveel mogelijk per vlucht vanuit Brussel te vertrekken, maar het kan ook vanuit Amsterdam of Parijs zijn, met aansluitend autocar of tgv vanuit België).

Saigon (Vietnam)

Aankomst in Saigon in de ochtend. Vertrek voor een panoramische tour door de hoofdstraten van het stadscentrum om het koloniale verleden van de voormalige zuidelijke hoofdstad te ontdekken: het Herenigingspaleis, voormalig presidentieel paleis en symbool van de val van Saigon op 30 april 1975, de kathedraal en het beroemde centrale postkantoor gebouwd door Gustave Eiffel. Transfer naar het Sofitel Plaza 5*-hotel (of vergelijkbaar) en lunch. Vervolg van het bezoek aan Saigon met het History Museum dat belangrijke collecties verzamelt van de prehistorie tot de Nguyen-dynastie. Diner in de stad. Overnachting in het hotel.

Saigon – My Tho

Ontbijt in het hotel. Daarna begeven we ons naar My Tho. Onderweg, ontdekking van een lakfabriek en stop bij de markt van Cholon, de oude Chinese handelsstad die in 1931 in de wijken van Saigon werd geïntegreerd. Bij aankomst in My Tho gaan we aan boord van de R/V La Marguerite. Lunch aan boord en installatie in de kajuiten. In de namiddag begint de R/V La Marguerite te varen. Traditionele muziekshow, cocktail en welkomstdiner aan boord.

Cai Be – Sa Dec

Na het ontbijt vertrekken we naar de Franse gotische kathedraal. We gaan van boord en maken kennis met een familie die gespecialiseerd is in de ambachtelijke productie van rijstbladeren en kokossnoepjes. Terug op het schip, doorvaren we de provincie Vinh Long, de ‘Majestueuze Draak’, gelegen in het centrum van de deltagebieden, tussen twee armen van de Mekong. Lunch aan boord. In de namiddag komen we aan in Sa Dec, ook wel de ‘tuin van Cochinchine’ genoemd, waar de Franse schrijfster Marguerite Duras een deel van haar jeugd doorbracht. Stadswandeling om de mediterrane sfeer op te snuiven van deze levendige deltastad waar nog enkele koloniale huizen staan. Bezoek aan het ‘Chinese huis’, beschreven in L’Amant, boek van Duras en omgevormd tot een klein museum. We maken ook kennis met een caodaïstische tempel, een syncretische religie die zeer aanwezig is in het zuiden van Vietnam en met de kleurrijke lokale markt. Diner aan boord.

Tan Chau – grensovergang

In de ochtend komen we aan in Tan Chau en we ontdekken dit stadje aan boord van kleine boten. Met zijn landbouwdorp, zijn matten- en zijdefabriek is dit stadje zeer representatief voor dit deel van Azië, verdeeld tussen het plattelandsleven en een levendige economische activiteit. Terug aan boord voor de lunch. Daarna varen we naar de Cambodjaanse grens, een vaarnamiddag om even op adem te komen en te genieten van de Plusactiviteiten aan boord. Diner aan boord.

Phnom Penh (Cambodja)

In de ochtend bezoeken we het Koninklijk Paleis, dat uit een enorm architecturaal complex bestaat, de Zilverpagode en het Nationaal Museum met de grootste verzameling Khmer-kunst. We eindigen ons bezoek met de Russische markt, ‘the best place in town’ voor souvenirs en kleding. Lunch aan boord. Na de middag brengen we een bezoek aan de school ‘S21’, een voormalige gevangenis van de Rode Khmers tussen 1975 en 1979, van essentieel belang voor het vatten van de tragedie die het Cambodjaanse volk doormaakte onder dit moorddadige regime. We brengen ook een bezoek aan ‘the killing fields’, het meest beruchte dodenkamp waar de Rode Khmers hun gevangenen massaal ombrachten. ‘Choeung Ek’ fungeert als herdenkingssite en was slechts een van de vele velden des doods in Cambodja. Diner aan boord.

Phnom Penh – Zijde-eiland

Vroeg in de ochtend varen we naar Silk Island waar we een klein weefdorp en een school bezoeken. Daarna meren we opnieuw aan in Phnom Penh. Lunch aan boord. In de namiddag, bezoek van de heuvel Wat Phnom, 27 meter hoog, het pittoreske heiligdom gewijd aan mevrouw Penh die haar naam gaf aan de stad. Daarna vrije tijd voor individuele ontdekking. Diner aan boord met traditionele Khmer-dansshow.

Angkor Ban

We genieten van een vaarochtend om de prachtige meanders van de Upper Mekong, nog wild en ongerept, te ontdekken. Lunch aan boord. In de vroege namiddag komen we aan in Angkor Ban. Angkor Ban is een van de weinige dorpen die niet zijn verbrand of vernietigd tijdens de Rode Khmer-periode. Het is een duik in het intieme Cambodja, op het ritme van zijn inwoners. Bezoek aan het dorp op palen, ontdekking van de traditionele huizen, waarvan sommige meer dan 100 jaar oud zijn. Diner aan boord.

Wat Hanchey – Kampong Cham

We komen aan in Wat Hanchey en na het ontbijt brengen we een bezoek aan de pre-Angkoriaanse tempel. De oude baksteenstructuren dateren uit de 8e eeuw en zijn kenmerkend voor de architectuur van het Chenlarijk, dat voorafging aan de glorie van Angkor. Lunch aan boord in Kampong Cham. In de namiddag vertrekken we per bus naar de tempel van Wat Nokor, een boeddhistische tempel uit de 12e eeuw, gebouwd op de ruïnes van een antieke tempel, uniek in Cambodja. Diner aan boord.

Kampong Cham – Siem Reap

Vroeg in de ochtend ontschepen we om naar Siem Reap te vertrekken (5 u). We stoppen onderweg bij de Kampong Kdei-brug uit de Angkoriaanse periode, gebouwd tijdens het bewind van Jayavarman VII. Lunch in een lokaal restaurant in Siem Reap. Eerste ontdekking van Siem Reap met het bezoek van een dorp gelegen aan de oevers van het Tonlé Sap-meer. Diner in het restaurant en overnachting in het Sokha Angkor Resort 5* (of vergelijkbaar).

Siem Reap – Tempels van Angkor

In de ochtend vertrekken we naar Angkor en de koninklijke stad Angkor Thom, een van de oude hoofdsteden van het Khmer-rijk. We bezoeken de tempel van Bayon. Met zijn 54 torens, versierd met meer dan 200 lachende gezichten van Avalokiteshvara is dit een van de mooiste monumenten van Angkor. Verder bezoeken we het Olifantenterras en het terras van de Leprakoning, gevolgd door de Phimeanakas- en de Baphuon-tempel. In de namiddag volgt een bezoek aan de mysterieuze Ta Prohm, een door tropische planten overwoekerde tempel.

Siem Reap – Tempels van Angkor

We vertrekken voor een volledige dag naar de tempels van Angkor. ‘s Ochtends bezoeken we de tempel van Banteay Srei, een juweeltje uit de 10e eeuw met verfijnde reliëfs. We lunchen in een lokaal restaurant. Na de middag volgt een bezoek aan Angkor Wat, het grootste religieuze bouwwerk ter wereld, gewijd aan de god Vishnu. Deze indrukwekkende tempel met 800 m bas-reliëfs is het hoogtepunt van de Khmer-kunst. Diner en overnachting in het hotel.

Siem Reap – Brussel

We starten de dag met een bezoek aan ‘Senteurs d’Angkor’. Een Cambodjaans bedrijf dat werk verschaft aan de lokale kansarme bevolking. Samen produceren zij op een artisanale manier een breed gamma van steen- en houtsnijwerk, lakwerk, vergulding en zijde. We bezoeken er ook de markt van Siem Reap. Lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag rijden we naar de luchthaven van Siem Reap. Lijnvlucht vanuit Siem Reap naar Brussel met tussenstops. (Bij de publicatie van deze brochure zijn de vluchtgegevens nog niet bekend. Wij proberen zoveel mogelijk per vlucht naar Brussel terug te keren, maar het kan ook op Amsterdam of Parijs zijn, met aansluitend autocar of tgv terug naar België.)

Brussel

Aankomst in Brussel in de voormiddag.

Afhankelijk van het waterpeil kan het programma kleine wijzigingen ondergaan. Enkel de kapitein is bevoegd om beslissingen te nemen op het vlak van navigatie. Het programma kan ook enigszins gewijzigd worden vanwege lokale culturele evenementen of technische omstandigheden.

Optionele verlenging

Baai van Halong en Hanoi

Van 18 tot 22 januari (5 dagen/4 nachten)

Prijs in euro per persoon (alle taksen inbegrepen)

Dubbele bezetting Individuele bezetting
€1.250 p.p. €1.670 p.p.

Inbregrepen in deze prijs

 • 2 overnachtingen in een 5*-hotel in Hanoi
 • 1 nacht aan boord van de M/S Paradise (of evenwaardig) in een dubbele kajuit
 • Volpension vanaf de lunch van dag 2 tot het ontbijt van dag 5
 • Dranken bij de maaltijden: mineraalwater (50 cl/persoon) en thee of koffie
 • Excursies en entreegelden op de vermelde locaties in het programma
 • Diensten van lokale Engelstalige gidsen
 • De vlucht Haiphong-Saigon met Vietnam Airlines, Bamboo Airways of Jet Star Pacific in economyclass

Niet inbegrepen in de prijs

 • Andere dranken dan hierboven vermeld
 • Fooien (20 USD/persoon aanbevolen)
 • Eventuele verzekeringen

Brussel – Hanoi

Lijnvlucht naar Hanoi met tussenstop(s). (Bij de publicatie van deze brochure zijn de vluchtgegevens nog niet bekend. Wij proberen zoveel mogelijk per vlucht vanuit Brussel te vertrekken, maar het kan ook vanuit Amsterdam of Parijs zijn, met aansluitend autocar of tgv vanuit België).

Hanoi

We komen in de voormiddag in Hanoi aan. We worden er ontvangen door onze lokale host die ons naar het hotel begeleidt. Lunch en installatie in het hotel. In de namiddag bezoeken we het Etnografisch Museum alsook de Tempel van de Literatuur, opgericht ter ere van Confucius. Diner en overnachting in het hotel.

Hanoi

Op dag 3 staat een panoramisch bezoek aan het koloniale Hanoi op het programma: met de Opera, de voormalige koloniale wijk, het postkantoor, de vroegere bank van Indochina, de woning van de gouverneur en het Nationaal Museum voor Vietnamese Geschiedenis. Lunch in een lokaal restaurant. In de namiddag bezoeken we de tempel van Ngoc Son die in de 18e eeuw op het Jade-eiland in het centrum van het ‘Meer van het Teruggenomen Zwaard’ (Hoan Kiem-meer) werd gebouwd. Daarna worden we met een fietsriksja naar de waterpoppenshow gereden, optreden over het dagelijkse leven en Vietnamese legendes. Diner en overnachting in het hotel.

Hanoi – Baai van Halong (Unesco-werelderfgoed)

Na het ontbijt in het hotel, vertrekken we vroeg in de ochtend (170 km) naar een van de mooiste en meest romantische plekjes op aarde: de Baai van Halong. Rond het middaguur gaan we aan boord van het prachtige schip M/S Paradise waar een welkomstcocktail en lunchbuffet ons opwachten. Daarna vertrekken we in kleinere boten naar de parelkwekerij in Tung Sau. We leggen ook aan bij een strand waar het, na een beklimming, mogelijk is van een fantastisch uitzicht te genieten. Diner en overnachting aan boord. Muzikaal optreden in de lounge of nachtvisvangstsessie achteraan het schip.

Baai van Halong – Haiphong – Saigon

Vroeg in de ochtend, tai chi-sessie op de Zonnebrug. Na het ontbijt vertrekken we naar de Sung Sot-grot of ‘Grot der Verrassingen’ (toegankelijk via een klim van 138 treden). Ontscheping en vertrek per bus naar de luchthaven van Haiphong (60 km, lunch onderweg). Vlucht naar Saigon en overnachting in het hotel.

Saigon – My Tho

Ontbijt in het hotel. Vertrek voor een panoramische tocht door de hoofdstraten van het stadscentrum om het koloniale verleden van de voormalige zuidelijke hoofdstad te ontdekken: het Herenigingspaleis, de kathedraal en het door Eiffel gebouwde centrale postkantoor. Op weg naar My Tho ontdekken we nog een lakfabriek en de markt van Cholon, de voormalige Chinese handelsstad die in 1931 in de wijken van Saigon werd geïntegreerd. In My Tho gaan we aan boord van de R/V La Marguerite waar we de andere passagiers vervoegen.

Vertrek gegarandeerd vanaf 6 deelnemers.

Gastspreker

Jean-Michel Filippi
Frans taalkundige en antropoloog die sinds 20 jaar werkzaam is in Cambodja. Hij publiceerde verschillende boeken over de geschiedenis van de Khmer. Jean-Michel Filippi doceert aan de koninklijke universiteit van Phnom Penh en wordt algemeen beschouwd als de autoriteit in deze materie. Stichter van het historisch en etnografisch museum van Kampot, dat vorig jaar werd geopend voor het publiek. Gedreven spreker (één voordracht in het Frans in Phnom Penh).
Katia Timmermans
Katia, archeologe en kunsthistorica van opleiding, heeft lange tijd in Zuidoost-Azië gewoond, waar ze ook voor de Verenigde Naties heeft gewerkt. Met haar gezin heeft ze ook meer dan 12 jaar in Phnom Penh, Cambodja, gewoond waar haar echtgenoot, tevens archeoloog en werkend voor Unesco, verantwoordelijk was voor o.a. de site van Angkor te Siem Reap. Ze heeft een grondige kennis van het wetenschappelijk onderzoek dat verricht werd (en wordt) door het École française d’Extrême-Orient en andere internationale opgravingsequipes.

Schip

R/V LA MARGUERITE 5*

Een schip op maat van een koninklijke rivier

Het plezier van deze ontdekkingsreis wordt nog groter met de R/V La Marguerite, schip met slechts 46 kajuiten in een verfijnd decor uit het koloniale verleden.

Ruimte en licht

De gemeenschappelijke ruimtes zijn gezellig ingericht en bieden rust en ruimte. Het Zonnedek, voorzien van ligstoelen en een klein zwembad, is een geliefde plek voor observatie en ontspanning. Een fitnessruimte en twee massagesalons maken het geheel compleet.

Activiteiten en gezelligheid aan boord

Uw begeleiders staan u bij zodat u in alle comfort kan genieten van de reis. We programmeren evenementen met traditionele Vietnamese muziek en Cambodjaanse volksdans, en films in het salon. Voor fijnproevers wordt er een kookworkshop en inleiding tot de kunst van het Aziatisch tafelen aangeboden.

De kajuiten

De ruime en comfortabele kajuiten zijn verdeeld over vier dekken en zijn alle buitenkajuiten. Op het Hoofddek hebben de 8 kajuiten met een oppervlakte van 20 m² twee patrijspoorten (die niet geopend kunnen worden). De 16 Deluxe-kajuiten op het Bovendek en de 14 Deluxe-kajuiten op het Panoramadek hebben een raam en toegang tot een klein balkon. Het Zonnedek beschikt over 6 Junior Suites van 26 m² met raam en toegang tot een klein balkon, alsook 2 Suites Terras van 41 m² met raam en toegang tot een privéterras. Alle kajuiten zijn voorzien van airco en uitgerust met kledingkast, bureau, minibar, kluis, haardroger en telefoon (interne lijn). Op de Hoofd-, Boven- en Panoramadekken zijn de Deluxe-kajuiten uitgerust met twinbedden die bij elkaar geschoven kunnen worden. De kajuiten hebben een badkamer met douche en toilet. De Suites op het Zonnedek hebben een kingsize bed en een sofa, evenals een badkamer met aparte douche en whirlpool.

Prijzen p.p.

Type KajuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
Deluxe-kajuit met patrijspoort (20 m²)Hoofddek€ 4.990€ 6.784
Deluxe-kajuit met balkon (20 m²)Bovendek€ 5.490€ 7.484
Deluxe-kajuit met balkon (20 m²)Panorama dek€ 5.790€ 7.904
Junior Suite met balkon (26 m²)Zonnedek€ 6.290€ 8.604
Suite Deluxe met balkon (41 m²)Zonnedek€ 6.690€ 9.164

INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • De vluchten Brussel/Saigon en Siem Reap/Brussel (of Brussel/Hanoi voor hen die de uitbreiding Baai van Halong boeken) op lijnvluchten in economyclass met 1 of 2 tussenstops. Zie info bij programma
 • Luchthaventaksen (€ 430) en haventaksen (€ 75) zoals op vandaag gekend, variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Accommodatie in tweepersoonskamer met ontbijt in 5*-hotel Sofitel Plaza in Saigon (1 nacht) en 5*-hotel Sokha Angkor Resort in Siem Reap (3 nachten) (of evenwaardige hotels)
 • Accommodatie aan boord van de R/V La Marguerite in de door u gekozen categorie
 • Volpension vanaf de lunch op dag 2 tot de lunch op dag 13
 • Drankjes aan boord van de R/V La Marguerite: mineraalwater, niet-alcoholische dranken, lokale bieren, thee, koffie naar believen, en lokale wijn bij de maaltijd
 • Drankjes bij de maaltijden tijdens het verblijf in Saigon en Siem Reap: mineraalwater (50 cl/persoon), thee of koffie
 • 2 spektakels zoals omschreven in het programma
 • 2 gastsprekers
 • Plus Reizen-medewerkers die de reis zullen begeleiden samen met een cruisedirecteur
 • Fooien voor het personeel aan boord van de R/V La Marguerite
 • Alle excursies en entreegelden vermeld in het programma met lokale Engelstalige gidsen

NIET INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Andere drankjes dan degene die zijn vermeld
 • Fooien voor gidsen en chauffeurs (70 USD/persoon aanbevolen)
 • Visumkosten voor Vietnam en Cambodja (€ 180 op heden indien Belgische nationaliteit, onderhevig aan wijzigingen)
 • Reisverzekeringen
 • Vluchten in businessclass mogelijk: contacteer hiervoor Rivages du Monde.

FORMALITEITEN VOOR DEELNEMERS MET BELGISCHE EN NEDERLANDSE NATIONALITEIT

Geldig internationaal paspoort tot en met 6 maanden na terugkeer

TECHNISCHE KENMERKEN

 • Lengte: 71 meter
 • breedte: 12 meter
 • 4 dekken
 • panoramisch restaurant
 • loungebar
 • elektriciteit: 220 volt
 • fitness en massage
 • klein zwembad

Brochure

Download hier uw digitale brochure

Optieformulier

Contact

Voor boekingen

info@rivagesdumonde.be
028997541

 

Contact metplusopreis.be

info@metplusopreis.be

Ik wil gecontacteerd worden door onze boekingspartner Rivages du Monde.