De vallei van de Nijl
– VOLZET –
Caïro, Aboe Simbel en Luxor
VAN 6 TOT 15 JANUARI 2023

Intro

Caïro, Aboe Simbel en Luxor

Met zijn eeuwenoude tempels en prachtige landschappen weet het land van de farao’s elke reiziger die geïnteresseerd is in de Egyptische mythologie te betoveren. De Nijl opvaren is niet alleen de oudste en meest logische, maar ook nog altijd de beste manier om kennis te maken met Egypte.
Aan boord van de M/S Nile Adventurer, een buitengewoon schip dat een eigentijds design combineert met Egyptische toetsen, vaart u door groene streken en woestijnen vol fascinerende tempels en leeft u op het ritme van de rivier.

Ontdek de Nijl aan boord van een stijlvol schip.

Reisprogramma

egypte-kaart

Brussel – Caïro

Vertrek met lijnvlucht MS726 – Bxl-Caïro, 15u20 – 20u35.
Avondmaal en overnachting in het Fairmont vijfsterrenhotel.

Caïro

’s Ochtends vertrekken we voor een bezoek aan het nieuwe museum van Caïro, met de grootste collectie voorwerpen uit de Egyptische oudheid ter wereld en tal van
archeologische schatten. Lunch is voorzien in een lokaal restaurant. In de namiddag maken we kennis met de piramides van Gizeh, de ruïnes van een van de zeven wereldwonderen. De piramides dragen de namen van de farao’s Cheops, Chefren en Mykerinos, en waren oorspronkelijk volledig bekleed met witte kalksteen. Het meer dan 4000 jaar oude grafcomplex behoort tot het werelderfgoed van Unesco en heeft de mens altijd gefascineerd en zijn verbeelding geprikkeld. De piramides zijn gehuld in een waas van mysterie en verbergen ook vandaag nog tal van geheimen. Op de site bevindt zich tevens de legendarische Sfinx, die zijn naam te danken heeft aan de oude
Grieken wegens de treffende gelijkenis met hun mythologische monster met leeuwenlichaam en vrouwenhoofd. Het legendarische standbeeld met zijn monumentale afmetingen werd lange tijd vereerd en is een van dé symbolen van Egypte. Avondmaal en overnachting in het hotel.

Caïro – Aswan

Deze ochtend verkennen we Caïro, een uitgestrekte en bruisende stad met een onweerstaanbare charme: de citadel, de Sultan Hassanmoskee, de koninklijke moskee Al-Rifa’i in neomammelukstijl, de soek Khan El-Khalili… Lunch in een lokaal restaurant. ’s Namiddags transfer naar de luchthaven van Caïro en vlucht met bestemming Aswan. Inscheping aan boord van de M/S Nile Adventurer en van de kajuiten. Avondmaal en overnachting aan boord.

Aswan – Aboe Simbel – Aswan – Edfu

In de voormiddag rijden we met een touringcar naar de luchthaven van Aswan, waar we een vlucht nemen naar Aboe Simbel en zijn beroemde tempels. Het Nubische meesterwerk van farao Ramses II ligt dicht bij de grens met Soedan en werd in de jaren 60 onder toezicht van de Unesco verplaatst wegens het stijgende water aan de Aswandam. De vier kolossale koninklijke beelden voor de Grote Tempel zijn meer dan 20 m hoog en kijken uit over de Nijl als symbool voor de macht van de vorst. De tweede belangrijke locatie is de tempel van Hathor, toegewijd aan koningin Nefertari, de geliefde echtgenote van de farao. Ook hier zijn in de gevel zes enorme standbeelden van een tiental meter hoog te zien met de beeltenis van het goddelijke koppel. Na ons bezoek aan de archeologische site keren we terug naar Aswan voor een laat middagmaal aan boord.

In de namiddag staat een boottochtje op de Nijl in een feloek op het programma en een bezoek aan de botanische tuin op het eiland Kitchener, een weelderige groene oase van rust. Aan het eind van de dag varen we naar Edfu. Avondmaal en overnachting aan boord.

Edfu – Luxor

‘s Ochtends vertrekken we voor een bezoek aan de tempel van Horus, die uitzonderlijk goed bewaard is gebleven en een harmonieuze vormgeving heeft met perfecte proporties. Dit is de op één na grootste tempel van Egypte, die we betreden via een reusachtige pyloon van bijna 36 m hoog, versierd met indrukwekkende reliëfs. Daarna betreden we de centrale binnenplaats met zuilengalerij en opeenvolgende zalen met diverse functies. Een belangrijk element is dat egyptologen dankzij de inscripties in deze tempel alle details konden leren over de verering van Horus en de meest luisterrijke ceremonieën van het oude Egypte. Na de lunch varen we naar Luxor. Middagmaal, avondmaal en overnachting aan boord.

Luxor

We trekken naar de westelijke oever van de Nijl voor een bezoek aan de necropolis van Thebe: de Vallei der Koningen en de Vallei der Koninginnen. Hier bevindt zich de laatste rustplaats van de belangrijkste farao’s van Egypte en hun echtgenotes. We bezoeken verschillende graven, waaronder dat van de beroemde Toetanchamon. Vandaar gaat het richting de tempel van Hatsjepsoet, een uniek complex dat tegen de rotswand van een berg werd aangebouwd. We komen ook voorbij de beroemde kolossen van Memnon. Deze monumentale beelden zijn de laatste overblijfselen van de tempel van Amenhotep III.

Na ons bezoek keren we terug naar het schip voor het middagmaal. In de namiddag bezoekt u het tempelcomplex van Karnak, het meest imposante religieuze complex van het oude Egypte. Aan het complex werd gedurende duizenden jaren voortgebouwd en het is gewijd aan Amon, zijn echtgenote, de godin Moet, en zijn zoon Khonsu. De hypostyle zaal met zijn woud aan zuilen is het spectaculairste en grootste gedeelte van alle Egyptische tempels. Avondmaal en overnachting aan boord.

Luxor – Dendera

We vertrekken met een autocar naar Dendera en de beroemde tempel van Hathor, de godin van de liefde, de muziek en het moederschap. Het gebouw werd meer dan 2000 jaar voor Christus opgetrokken en is een van de best bewaard gebleven tempels van Egypte. Tal van generaties farao’s hebben de tempel verfraaid en gerestaureerd, onder meer de dynastie van de Ptolemaeën. Het gebouw heeft een massief stenen dak en maakt indruk door de uitzonderlijke kwaliteit van de hiëroglyfen en ondergrondse ruimtes. Een van de hoogtepunten is de befaamde dierenriem van Dendera, waarvan het origineel zich vandaag in het Louvre bevindt. Terugkeer naar Luxor voor het middagmaal aan boord.

In de namiddag brengen we een bezoek aan de tempel van Luxor, het voormalige Thebe. Ramses II voegde hier zes monumentale beelden en twee obelisken aan toe, waarvan er een in 1831 geschonken werd aan Frankrijk. Deze obelisk staat vandaag nog altijd op de Place de la Concorde in Parijs. De Luxortempel is verbonden met de tempel van Karnak door een lange laan uit de 14e eeuw voor Christus met aan weerszijden een rij sfinxen. Avondmaal en overnachting aan boord.

Luxor – Esna – Kom Ombo

‘s Ochtends vertrekken we voor een dagtocht naar Esna, om er de Grieks-Romeinse tempel van Khnum en zijn hypostyle hal te ontdekken. De tempel werd gebouwd door de Romeinse keizer Claudius. Eeuwenlang is de tempel blootgesteld aan het water van de Nijl en daarom ligt de tempel nu 9 m onder het huidige niveau van de stad. Na de lunch gaan we verder naar Kom Ombo. Geniet ondertussen van de unieke sfeer van de langzame en tijdloze ervaring van een Nijlcruise! Middagmaal, avondmaal en overnachting aan boord.

Kom Ombo – Aswan

Na het ontbijt bezoekt u de tempel van Sobek en Haroëris met zijn indrukwekkende bas-reliëfs. Bijzonder hier is dat het complex gewijd is aan de verering van twee goden. In het noordelijke gedeelte wordt Haroëris (Horus de Oudere) vereerd, een welwillende god die afgebeeld wordt als een man met een valkenhoofd, gekroond met een zonneschijf, de atef of de pschent (de dubbelkroon van Beneden- en Boven-Egypte). Het zuidelijke gedeelte is gewijd aan Sobek, de god met het krokodillenhoofd die symbool staat voor het water en de vruchtbaarheid. In het oude Egypte waren krokodillen heilige dieren. Hun aanwezigheid in de Nijl was een voorteken voor een rijke oogst. In de namiddag zet het schip koers richting Aswan. Daarna vertrekken we in een kleine motorboot naar de imposante tempel van Isis, die vroeger op het eiland Philae stond. De bouw werd gestart door Nectanebo I, een van de laatste Egyptische farao’s, die heerste tijdens de 4e eeuw v.Chr., en afgewerkt door de Romeinen. In de jaren 70 werd de tempel verplaatst naar het nabijgelegen eiland Agilkia door de bouw van de Aswandam. We zetten ons bezoek voort met de granietgroeves van Aswan, waar het bouwmateriaal voor de talloze tempels, piramides en obelisken vandaan kwam. Hier ontdekken we onder meer de beroemde onvoltooide obelisk, waarvan de afwerking werd stopgezet door breuken in het graniet. Middagmaal, avondmaal en overnachting aan boord.

Aswan – Brussel

In de vroege ochtend ontscheping en transfer naar de luchthaven. Lijnvlucht naar Brussel met tussenlanding.

Afhankelijk van de waterstand kan het programma mogelijk gewijzigd worden. Alleen de kapitein is bevoegd om de noodzakelijke beslissingen te nemen voor het vaarschema. Het programma kan tevens worden gewijzigd wegens lokale culturele manifestaties of om technische redenen.

Gastspreker

marleen-reynders
Marleen Reynders

Marleen Reynders is egyptoloog (KU Leuven). Ze geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland, begeleidt cultuurreizen en is auteur van verschillende succesvolle boeken over het oude Egypte. Marleen koppelt enthousiasme aan een ruime kennis van het oude Egypte, de perfecte conferencier voor deze cruise.

Schip

M/S Nile Adventurer

De M/S Nile Adventurer is een buitengewoon schip met een capaciteit van 64 passagiers. De unieke sfeer combineert hedendaagse invloeden met Egyptische tradities. Het schip laat u in alle luxe en comfort kennismaken met de oevers van de Nijl en de overblijfselen van eeuwenoude beschavingen.

De gemeenschappelijke ruimtes

De gemeenschappelijke ruimtes bieden een aangename en verfijnde omgeving. Geniet van een heerlijke cocktail in de chique en uitnodigende loungebar op het Panoramadek of aan de bar van het Promenadedek terwijl u de voorbijglijdende landschappen in u opneemt. Op het Zonnedek met zwembad en verzorgd buitenmeubilair draait alles om ontspanning. Aan boord vindt u tevens een kleine fitnessruimte, een winkel en een massageruimte (betalend). Bovendien is er gratis internet in de loungebar (de kwaliteit van de verbinding hangt af van de locatie in kwestie). Het restaurant op het Bovendek serveert een geraffineerde internationale en Egyptische keuken, met vooral verse seizoensproducten. ‘s Ochtends en ‘s middags kunt u genieten van een heerlijk buffet. Voor het avondmaal in het restaurant kunt u kiezen uit de menukaart. Mineraalwater, thee, koffie en een glas wijn zijn inbegrepen tijdens de maaltijden.

De kajuiten

De M/S Nile Adventurer telt 32 kajuiten die stuk voor stuk uitkijken op de oevers van de Nijl en modern comfort combineren met Egyptisch geïnspireerde decoratie. De Deluxekajuiten met vast raam zijn 14 tot 16 m2 groot en bieden een mooi uitzicht. De Junior Suite-kajuiten (21 m2) bevinden zich aan de voorzijde van het schip en beschikken over een groot schuifraam, net als de Suite-kajuiten met balkon (42 m2). Deze laatste beschikken tevens over een buitenruimte. Alle kajuiten hebben een eigen badkamer met bad en wc, individueel regelbare airco, een flatscreen-tv, een minibar, een telefoon (voor intern gebruik) en een haardroger.

Prijzen

KajuitDek
(volzet)
Dubbele bezettingIndividuele bezetting
Deluxe - vast raamHoofddek
(volzet)
14 -16 m²€ 4.750€ 6.750
Deluxe - vast raamBovendek
(volzet)
14 -16 m²€ 4.990€ 6.990
Deluxe - vast raamPanoramadek en promenadedek
(volzet)
14 -16 m²€ 5.250€ 7.250
Junior Suite schuifraamBovendek
(volzet)
21 m²€ 5.590-
Suite met balkonPromenadedek
(volzet)
42 m²€ 6.350-
egypte-ship-map

INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Luchthaventaksen (€ 320, zoals op vandaag gekend), variabel en onderhevig aan wijzigingen
 • Vluchten Brussel/Caïro, Caïro/Aswan, Aswan/Aboe Simbel/Aswan en Aswan/Brussel (onder voorbehoud van beschikbaarheid) in economyclass met of zonder tussenstop (Egyptair, Air France of Lufthansa)
 • Alle transfers zoals vermeld in het programma
 • Het verblijf aan boord van de M/S Nile Adventurer in een tweepersoonskajuit in de gekozen categorie
 • Het verblijf in een tweepersoonskamer in een 5* hotel (lokale classificatie) in Caïro (2 overnachtingen)
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot het ontbijt op dag 10
 • Dranken aan boord: water, thee, koffie alsook een glas wijn tijdens de maaltijden
 • Dranken tijdens de maaltijden aan land: mineraalwater (50 cl p.p.), thee of koffie
 • Alle bezoeken en entreegelden zoals vermeld in het programma met een lokale gids
 • De diensten van een tweetalige (Nederlands / Frans) cruisedirecteur
 • De lezingen van de Cruises-conferencier
 • Begeleiding door een Plus Cruises-team
 • Alle activiteiten aan boord (cocktail, galadiner van de kapitein, een voordracht, folkloreavond…)

NIET INBEGREPEN IN DEZE PRIJS

 • Andere dranken dan vermeld in het programma
 • Visum- en aanvraagkosten (€ 45 op heden voor de Belgische nationaliteit)
 • Servicekosten voor het boordpersoneel (€ 9 per persoon en per dag aanbevolen)
 • Servicekosten voor de gidsen en de chauffeurs (55 USD per persoon aanbevolen)
 • Reisverzekeringen
 • Verzekeringen (annulatie, bijstand en repatriëring)
 • Mogelijkheid om in businessclass te vliegen: contacteer ons

FORMALITEITEN VOOR DEELNEMERS MET BELGISCHE EN NEDERLANDSE NATIONALITEIT

Geldig internationaal paspoort tot en met 6 maanden na terugkeer en een visum

TECHNISCHE KENMERKEN

Lengte: 66,50 m – Breedte: 12 m – Diepgang: 1,20 m – Capaciteit: 64 passagiers – Bemanning: 55 personen – Kajuiten: 32 verdeeld over 4 dekken – Elektriciteit: 220 V – Munteenheden aan boord: Egyptische pond, Britse pond, euro, Amerikaanse dollar en bankkaarten – Renovatie: 2019

Contact

Voor boekingen

info@rivagesdumonde.be
028997541

 

Contact metplusopreis.be

info@metplusopreis.be

Ik wil gecontacteerd worden door onze boekingspartner Rivages du Monde.