Cruise op de Rhône
Reis door het hart van Frankrijk

Van 29 september tot 6 oktober 2022

Intro

Ontdek de charme van Frankrijk op deze Rhônecruise.

Ontdek de charme van Frankrijk op deze Rhônecruise. Langs de Saône en de Rhône en via de Bourgogne, land van wijn en gastronomie. Naarmate het schip verder zuidwaarts vaart, komen de geuren en aroma’s van het zuiden u tegemoet!

Van Romeinse bezienswaardigheden en de rijke wijngaarden van de Rhônevallei tot de kloven van de Ardèche en de Camarguevlakte. Deze 8-daagse riviercruise combineert cultuur en natuur op bewonderenswaardige wijze.

Tussen Lyon, hoofdstad van Gallië ten tijde van het Romeinse Rijk, Avignon, stad van de pausen, en Arles, stad van cultuur en geschiedenis, heeft de rivier een stukje Franse geschiedenis geschreven. Deze natuurlijke rivierloop heeft door de geschiedenis heen ideeën, tradities, kunst, cultuur en architectuur overgebracht, een nalatenschap van grandioze en indrukwekkende monumenten. De magnifieke Amadeus Provence voegt een vleugje moderniteit toe aan al de pracht en praal die u hier zal ontdekken.

Reisprogramma

Brussel > Lyon (Frankrijk)

Een rechtstreekse TGV-verbinding brengt ons van Brussel naar Lyon. Transfer naar de haven nabij het stadscentrum van Lyon. Inscheping aan boord van M/S Amadeus Provence. Welkomstcocktail en -diner aan boord.

Mâcon

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

‘s Morgens komen we aan in Mâcon, gelegen op de oever van de Saône. Een stad met een zuidelijk karakter. De eerste excursie voert ons langs de wijngaarden van de Mâconnais en de Beaujolais. We bezoeken het wijnhuis van Georges Duboeuf, dat bekendstaat als een van de beste wijnproducenten van de Beaujolais. Daarna volgt een wijndegustatie. Lunchen doen we aan boord van het schip.

In de namiddag brengen we een bezoek aan de abdij van Cluny, in de middeleeuwen het centrum van een van de grootste kloostergemeenschappen. De indrukwekkende abdijkerk was het grootste katholieke bouwwerk ter wereld tot de bouw van de Sint-Pietersbasiliek in Rome. Diner aan boord.

Chalon-sur-Saône > Beaune

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Aankomst ‘s morgens in Chalon-sur-­Saône. Vertrek voor de excursie met bezoek aan Beaune na een rit langs de wijngaarden van de Bourgogne. U rijdt langs prestigieuze domeinen als Pommard, Volnay en Meursault alvorens aan te komen in Beaune, het wereldwijd bekende handelscentrum van de bourgogne­wijnen. We bezoeken het mooie Hôtel-Dieu van Beaune. Met zijn gotische gevels en gelakte daken bedekt met geometrische figuren in opvallende kleuren maakt het deel uit van het erfgoed van de Hospices de Beaune. Dat liefdadigheidsinstituut is opgericht in 1443 door Nicolas Rolin, kanselier van de hertog van Bourgogne, en zijn echtgenote Guigone de Salins. Door de uitzonderlijk goede staat van dit monument is het een zeldzame getuige van de typische burgerarchitectuur uit de middeleeuwen. In de zalen is een uitgebreide collectie van voorwerpen, meubelen en wandtapijten uitgestald. Tijdens uw bezoek kunt u onder meer het veelluik van de Vlaamse schilder Rogier van der Weyden bewonderen, dat het Laatste Oordeel uitbeeldt.

In de namiddag vertrekken we op excursie naar Brancion en Cormatin. Het middeleeuwse dorp Brancion is het bekendste fort van Zuid-Bourgogne, beroemd om zijn strategische ligging en boeiende geschiedenis. Dit dorp uit de Bour­gogne, waar de tijd bleef stilstaan, zal u zeker charmeren. De excursie gaat verder naar het kasteel van Cormatin, een architecturaal pareltje uit de renaissance, waarin u perfect de typisch Franse stijl uit de 17e eeuw herkend. Terugkeer aan boord in Tournus. Diner aan boord.

Lyon

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Vandaag komen we aan in Lyon, de op twee na grootste stad van Frankrijk. Hier staat een begeleid bezoek aan de stad op het programma. Dat Lyon ooit de hoofdstad van het Romeinse Gallië was, is nog steeds te zien aan de vele overblijfselen in de stad. U maakt een panoramische stadsrondrit langs de basiliek Notre-­Dame de Fourvière. Het gebouw ‘kijkt’ over de stad heen vanaf de top van de heuvel Fourvière. Daarna maken we een wandeling door de geplaveide straten van het oude Lyon om er de renaissance­architectuur te bewonderen.
Kort na de middag vertrekt Amadeus Provence richting Avignon. Sur le pont d’Avignon… Diner aan boord.

Avignon

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Aankomst ‘s morgens in Avignon en vertrek voor een bezoek aan de stad en aan het beroemde Pausenpaleis. Van 1309 tot 1377 was het Paleis van de pausen een pauselijke residentie in nasleep van een crisis die de stad Rome teisterde. Het Paleis werd beschouwd als centrum van de katholieke wereld en is een van ‘s werelds meest fascinerende voorbeelden van de gotische architectuur uit de middeleeuwen en een opvallend gefortificeerd complex.

In de namiddag vertrekt u voor het bezoek aan de Pont du Gard, een aquaduct gebouwd door de Romeinen om Nîmes van zoetwater te voorzien. Het aquaduct was oorspronkelijk 50 km lang en overspant de Gard-rivier met een brug in drie niveaus. Deze constructie behoort tot op heden tot de meest uitzonderlijke Romeinse monumenten. Daarna rijdt u verder naar het charmante Provençaalse dorpje Uzès. Diner aan boord.

Arles

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

‘s Morgens komen we aan in Arles. De stad ligt aan de Rhône, op het punt waar de delta begint, bij de splitsing van de Grote Rhône en de Kleine Rhône. Daardoor ligt de stad ‘aan de poort van de Camargue’. We maken een uitstap door het moerasgebied de Camargue. Het is een immens natuurreservaat met moerassen, rijstvelden en wilde dieren, zoals de bekende stieren of paarden, maar ook tal van vogelsoorten.

Daarna bezoeken we de versterkte stad Saintes-Maries-de-la-Mer, hoofdstad van de Camargue, gelegen aan de monding van de Rhône in de Middellandse Zee.

In de namiddag staat de excursie naar de stad Arles op het programma met een bezoek aan enkele belangrijke Romeinse monumenten, zoals het imposante amfi­theater of de thermen van Constantijn. Het hele centrum staat op de Unesco-­werelderfgoedlijst. De stad is ook bekend omdat schilder Vincent van Gogh er enkele jaren heeft gewoond.

Châteauneuf-du-Rhône – Ardèche – Le Pouzin

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Vandaag ontscheept u in Châteauneuf-du-Rhône om deel te nemen aan de excursie langs de vallei van de Ardèche, ook wel bekend als ‘les Gorges de l’Ardèche’. De kloven van de Ardèche vormen een ravijn van wel 30 km lang uitgeslepen in het spectaculaire kalkstenen plateau tussen Pont d’Arc en Saint-Martin-d’Ardèche. Terugkeer aan boord in Le Pouzin, waarna het schip in de namiddag verder vaart. ‘s Avonds wordt u uitgenodigd op het galadiner van de kapitein.

Lyon > Brussel

Tijd om uw koffers in te pakken!
Ontscheping en transfer naar het station. De TGV brengt u terug naar Brussel.

Optionele excursies

Er zijn geen optionele excursies.

Gastspreker

Edward De Maesschalck

Edward De Maesschalck (°Leuven, 1946) is doctor in de geschiedenis (Leuven, 1977) en auteur van historische boeken. Na zijn doctoraat werkte hij een tijd als assistent aan de KU Leuven, maar besloot uiteindelijk dat een carrière bij de BRTN (nu VRT) best te verzoenen was met geschiedenis.

Van 1979 tot 2010 werkte hij bij de Vlaamse radio en televisie. In 1984 was hij historisch adviseur voor de tv-reeks ‘Willem van Oranje’. Hij was programmamaker en interviewer (o.m. voor ‘Ten huize van’), maar werd in 1997 programma-adviseur en begeleidde de opstart van het cultuurnet Canvas. In 2008 verscheen van zijn hand ‘De Bourgondische vorsten’.

Schip

M/S AMADEUS PROVENCE

Het schip de M/S Amadeus Provence behoort tot de Amadeus-reeks, en werd in 2017 op de Rhône gebouwd. De resoluut moderne en luxueuze stijl maakt dat het schip behoort tot het Prestige-gamma, waardoor u kunt genieten van een uitzonderlijke en gewaardeerde service.

De gemeenschappelijke ruimtes

De grote panoramische lounge, gelegen aan de voorzijde van het Panoramadek, is de centrale plaats voor de activiteiten aan boord. De Amadeus Club is gelegen aan de achterzijde van het Bovendek. Dit is de ideale plek om te genieten van een goed boek in een gezellige en vriendelijke sfeer. Daarnaast is er een winkeltje, een fitnessruimte, een kapper en een massagesalon aan boord. Het Zonnedek is uitgerust met ligstoelen, alsook met een klein zwembad.

Het restaurant

Het restaurant bevindt zich op het Bovendek en heeft grote panoramische ramen. Geniet van de prachtige voorbijglijdende landschappen en de gastronomische gerechten. Het ontbijt en de lunch zijn in buffetvorm, het diner is à la carte.

Kajuiten

De kajuiten op het Boven- en Panoramadek zijn uitgerust met grote panoramische schuiframen. Alle kajuiten hebben buitenzicht en twee enkele bedden die bijeengeschoven kunnen worden. De standaardkajuiten hebben een oppervlakte van 16 m² en zijn uitgerust met een douche, toilet, lavabo, televisie, haardroger, kluis en individuele airconditioning. De suites op het Panoramadek hebben een oppervlakte van 26 m², beschikken over een bad en een privébalkon.

Prijzen

Type katjuitDekDubbele bezettingIndividuele bezetting
DubbelHoofddek€ 2.490€ 3.970
DubbelBovendek€ 2.700€ 4.300
DubbelPanoramadek€ 2.900-
SuitePanoramadek€ 3.260-

INBEGREPEN IN DE PRIJS

 • Heen- en terugreis per TGV Brussel/Lyon
 • Het verblijf in de gekozen categorie en kajuit
 • Transfers per autocar zoals vermeld in het programma
 • Volpension vanaf het diner op dag 1 tot het ontbijt op dag 8
 • Wijn tijdens de diners aan boord
 • Welkomstcocktail en -diner
 • Captain’s dinner
 • Muzikale animatie aan boord
 • Plus Magazine-conferencier en Plus Magazine-begeleiding
 • Alle excursies zoals vermeld in het programma met hoofd telefoon
 • Bagagedragers aan boord
 • Haventaksen (€ 35) zoals op heden bekend, variabel en onderhevig aan wijzigingen

NIET INBEGREPEN IN DE PRIJS

 • Andere dranken dan vermeld in het programma
 • De servicekosten voor het personeel aan boord (€ 6 per dag en per persoon aanbevolen) alsook voor de gidsen en chauffeurs tijdens de excursies (volgens eigen appreciatie)
 • Reisverzekeringen

FORMALITEITEN VOOR DEELNEMERS MET BELGISCHE EN NEDERLANDSE NATIONALITEIT

Geldige identiteitskaart of internationaal paspoort

Brochure

Download hier uw digitale brochure

Contact

Voor boekingen

info@rivagesdumonde.be
028997542

 

Contact metplusopreis.be

info@metplusopreis.be

Ik wil gecontacteerd worden door onze boekingspartner Rivages du Monde.